19. oppitunti: Jumalan neljäs, viides ja kuudes käsky

241. Mikä on Jumalan neljäs käsky?

Jumalan neljäs käsky on: Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

242. Mitä neljäs käsky käskee?

Neljännellä käskyllä meitä käsketään kunnioittamaan ja rakastamaan vanhempiamme, tottelemaan heitä kaikessa, mikä ei ole synnillistä ja auttamaan heitä, kun he tarvitsevat apua.

243. Velvoittaako neljäs käsky meitä kunnioittamaan ja tottelemaan muitakin kuin vanhempiamme? *

Vanhempiemme lisäksi neljäs käsky velvoittaa meitä kunnioittamaan ja tottelemaan kaikkia laillisia esimiehiämme eli laillista esivaltaa.

244. Mikä velvollisuus vanhemmilla on lapsiaan kohtaan ja esimiehillä heille uskottuja alaisia kohtaan?

Vanhempien täytyy huolehtia lastensa hengellisestä ja ruumillisesta hyvinvoinnista. Esimiesten tulee vastuunsa vaihtelevan määrän mukaisesti pitää huolta heille uskotuista.

245. Mitä velvollisuuksia kansalaisella on maatansa kohtaan?

Kansalaisen tulee rakastaa maataan, olla vilpittömästi kiinnostunut sen hyvinvoinnista sekä arvostaa ja totella sen laillista esivaltaa.

246. Miten kansalainen osoittaa vilpitöntä kiinnostusta maansa hyvinvointia kohtaan?

Kansalainen osoittaa vilpitöntä kiinnostusta maansa hyvinvointia kohtaan äänestämällä vilpittömästi ilman itsekkäitä motiiveja, maksamalla oikeudenmukaiset verot sekä puolustamalla maansa oikeuksia, kun se on tarpeellista.

247. Minkä vuoksi meidän tulee kunnioittaa ja totella maan laillista esivaltaa?

Meidän täytyy kunnioittaa ja totella maamme laillisia esivaltaa, koska sen valta tulee Jumalalta, kaiken vallan lähteeltä.

248. Miksi meillä on velvollisuus ottaa aktiivisesti osaa hyviin kansallisiin pyrkimyksiin? *

Meillä on velvollisuus ottaa aktiivisesti osaa hyviin kansallisiin pyrkimyksiin, koska oikea järki vaatii kansalaisia työskentelemään yhdessä maan yleisen hyvinvoinnin eteen.

249. Mitä ovat julkisessa virassa olevien päätehtävät?

Julkisessa virassa olevien päätehtävät ovat: Olla oikeudenmukaisia kaikille käyttäessään valtaansa sekä edistää yleistä hyvää.

250. Mitä neljäs käsky kieltää?

Neljäs käsky kieltää epäkunnioittavan ja epäystävällisen käytökseä sekä tottelemattomuuden vanhempiamme ja laillista esivaltaa kohtaan.

251. Mikä on Jumalan viides käsky?

Jumalan viides käsky on: Älä tapa.

252. Mitä viides käsky käskee?

Viides käsky käskee pitämään asianmukaista huolta omasta sekä lähimmäisemme hengellisestä ja ruumiillisesta hyvinvoinnista.

253. Mitä viides käsky kieltää?

Viides käsky kieltää murhaamisen ja itsemurhan sekä tappelun, suuttumuksen, vihaamisen, koston, humaltuneisuuden ja huonon esimerkin.

254. Mikä on Jumalan kuudes käsky?

Jumalan kuudes käsky on: Älä tee aviorikosta.

255. Mitä kuudes käsky käskee?

Kuudes käsky käskee meitä olemaan käytöksessämme puhtaita ja siveitä.

256. Mitä kuudes käsky kieltää? *

Kuudes käsky kieltää kaikenlaisen epäpuhtauden ja häpeämättömyyden sanoissa, katseissa ja teoissa, niin yksin kuin muidenkin kanssa.

257. Mitkä ovat suurimmat vaarat siveyden hyvettä vastaan?

Suurimmat vaarat siveyden hyvettä vastaan ovat: Toimettomuus, synnillinen uteliaisuus, huono seura, juopottelu, julkea pukeutuminen sekä säädyttömät kirjat, näytelmät ja videot.

258. Mitkä ovat merkittävimmät keinot siveyden hyveen säilyttämiseksi? *

Merkittävimmät keinot siveyden hyveen säilyttämiseksi ovat: välttää huolella kaikkia tarpeettomia vaaroja, etsiä Jumalan apua rukoilemalla, säännöllinen rippi, Pyhä Eukaristia sekä pyhässä messussa avustaminen sekä erityinen hartaus Neitsyt Marialle.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close