Miten rukoilla? Opas rukouselämään

Tämä sivu on mukailtu käännös beginningCatholic.com -sivuston vastaavasta artikkelista.

Voit oppia rukoilemaan! Kyllä vain.

Se on kaikille mahdollista. Vaikka talosi olisi täynnä huutavia lapsia, sinulla olisi liikaa koulutehtäviä tai työ, joka vie kaiken aikasi.

Oikeastaan tarvitsisit silloin enemmän aikaa rukoukseen. Juuri rukous nimittäin antaa meille sen ”Jumalan lasten vapauden” (Room. 8:21), jota kaikki kaipaamme!

Myyttejä rukoilemisesta

Monen mielestä ei ole kummallista, ettei omaa rukouselämää ole, tai ettei se ole kovin kaksista. Ehkä yleisin myytti rukouksen suhteen on, että se on turhaa. Tietenkin olisi, jos Jumalaa ei olisi! Muita yleisiä myyttejä rukouselämän suhteen ovat:

Minun on turha rukoilla mitenkään muodollisesti. Jumala tietää muutenkin, että rakastan häntä

  • Minulla ei ole aikaa rukoilla
  • Uskoni ei ole niin syvä, että saisin rukouksesta jotain irti
  • Olen yrittänyt rukoilla, mutta siitä ei tule mitään.

Epäilijälle on hyviä uutisia!

1.fakta: Rukous on olennaista kristilliselle elämälle!

Rukous on elämistä ”elävässä ja henkilökohtaisessa suhteessa elävään ja todelliseen Jumalaan” (Katekismus, 2558)

Rukous on uskonelämän elinehto. Ilman sitä usko kuolee (vrt. Katekismus, 2744)

2. fakta: Rukous sopii yhteen jokapäiväisen elämän kanssa.

Tarvitset tosin pienen hetken hiljaista aikaa oppiaksesi rukoilemaan. Mutta se ei ole vaikeaa, viidestä kymmeneen minuuttia riittää hyvin alkuun pääsemiseen.

Rukouksesta täytyy tulla osa jokapäiväistä elämää. Voit löytää Jumalan tavallisen päivän kaikissa tilanteissa. Etsi häntä siellä!

”On mahdollista rukoilla usein ja palavasti jopa torilla ja yksinäisellä kävelyllä, istuessanne myymälässänne, kun myytte tai ostatte, ja vieläpä ruokaa laittaessanne”

– P. Johannes Krysostomos

3.fakta: Pienikin määrä uskoa alkaa kukoistamaan rukouksen kautta.

Salaisuus on tämä: samoin kuin uskossa, Jumala tekee ”vaikean työn” ja meille jää helppo osa. Se osa on opetella rukoilemaan ja sitten rukoilla joka päivä.

”Henki auttaa meitä heikkoudessamme – emmehän me tiedä, miten pitäisi rukoilla, mutta Henki itse rukoilee meidän puolestamme sanattomin huokauksin” (Room. 8:26)

Katekismus lisää: ”Pyhä Henki, joka saattaa Jumalan teot päätökseen, on rukouksen opettaja” (Katekismus, 741)

Miten tällaisen opettajan johdolla voisi mennä harhaan?

4.fakta: Rukouksen oppiminen on yksinkertaista; rukouksen perusasiat ovat yksinkertaisia.

Kaikenlaiset ihmiset ovat halki vuosisatojen oppineet rukoilemaan.

”Rukous on minulle sydämen kohoamista ylöspäin, yksinkertainen katse kohti taivasta, kiitollisuuden ja rakkauden huudahdus sekä koetuksen että ilon keskellä” – Pyhä Jeesus-lapsen Teresa

Jos tunnistat itsesi yleisistä myyteistä, maksaa vaivan tehdä itselleen selväksi: voin oppia rukoilemaan, vaikka se vaatisikin hieman vaivannäköä.

Rukouksen perusta: kääntymys

Jos rukouselämän kehittämisessä on tosissaan, täytyy tehdä perustavanlaatuinen valinta kääntyä pois siitä, mikä on pahaa, Kristuksen puoleen.

Se tarkoittaa:

  • rakastaa Jumalaa
  • tahtoa tehdä hänen tahtonsa
  • olla avoin muuttamaan elämäänsä

Rukous rakentuu tälle perustalle.

Mutta entä jos et ole vielä täysin kääntynyt?

Tervetuloa joukkoon! Kukaan ei ole ”täysin” kääntynyt. Kääntyminen on jatkuvaa. Se ei pääty kasteen, niin sanotun ”uskoon tulon” tai kirkkoon liittymisen myötä. Siihen on palattava aina uudelleen.

Herraa seuraamaan ja rakastamaan täytyy sitoutua. Usko tulee Jumalalta ja on lahja, mutta se täytyy ottaa tietoisesti vastaan ja pitää siitä huolta. Rukoilemisen opetteleminen on osa tätä.

Oikeastaan rukoileminen alkaa siitä, että alamme puhua Jumalalle. Pyydä häneltä apua opetellessasi rukoilemaan. Vähäiselläkin uskolla on mahdollista kääntyä Jumalan puoleen ja pyytää apua. Markuksen evankeliumissa sairaan lapsen isä kääntyy Herran puoleen sanoen:

”Minä uskon; auta minua epäuskossani!” (Mark. 9:24)

Nöyryys, luottamus ja kestävyys: kolme perusasennetta

Rukoillakseen tulee tunnustaa tarvitsevansa Jumalaa. Tämä ilmenee kauniisti edellä lainatussa Raamatunjakeessa. Tarvitaan nöyryyttä.

”Minä uskon; auta minua epäuskossani!” (Mark. 9:24)

Voit käyttää samoja sanoja.

Sanot vain sen Jumalalle. Itse, sydämestäsi. Ja kun olet sanonut, olet rukoillut.

  • käännyit Jumalan puoleen
  • halusit, mitä hän haluaa
  • pyysit häneltä apua sen saamiseksi

Se, joka tunnustaa tarvitsevansa Jumalaa, kääntyy luottavaisesti hänen puoleensa ainoana lähteenä, joka voi todella vastata pyyntöihimme ja kaipaukseemme.

Vertaa näitä aiemmin esitettyihin kolmeen perusasenteeseen! Itse asiassa tämä lyhyt rukous on erinomainen esimerkki niistä perusasenteista, joita rukoilemiseen tarvitaan. Mikä johtaakin meidät katsomaan tarkemmin noita asenteita.

Luottava, nöyrä, kestävä

Ilman nöyryyden ja luottamuksen antamaa oikeaa asennetta emme oikeastaan rukoile.

Ilman kestävyyttä taas emme pysy rukouksessa. Kestävyys ilmaisee sitoumista Jumalan rakastamiseen silloinkin, kun emme tunne mitään erityistä.

Rukoilemaan opetellessa ihmistä vastaan tulee monenlaisia koetuksia, jotka ”saavat epäilemään rukoukseen hyödyllisyyttä tai jopa sen mahdollisuutta” (Katekismus, 2753). Apu on kestävyys ja luottamus Jumalaan.

Käytäntöjä

Voit harjoittaa seuraavaa kahta yksinkertaista tapaa:

1. Sirottele lyhyitä rukouksia päivän tärkeisiin vaiheisiin

2. Kehitä tietoisuutta Jumalan läsnäolosta

Lyhyet rukoukset antavat rukouselämälle hyödylliset raamit. Niiden myötä rukous tulee osaksi normaalia päivää, ja se on todella tärkeää. Jos rukoilu on jotain ”normaalista poikkeavaa”, sen työntää syrjään heti, kun aikaa on niukasti.

On hyvä rukoilla esimerkiksi aamulla ja illalla. Päivän mittaan voi myös lausua lyhyitä ”rukoushuokauksia”: esimerkiksi pyytää kärsivällisyyttä tai kiittää.

Toinen hyödyllinen teko on kehittää Jumalan läsnäolon tiedostamisesta tapa. Se tarkoittaa sen muistamista, että Jumala on läsnä joka hetki. Yksi yleisistä virheistä, johon ”uskovat” lankeavat, on ajatella uskoa ja Jumalaa uskonnollisissa tilaisuuksissa, mutta muutoin elää kuin Jumalaa ei olisikaan. Vältä tätä! Jumalan läsnäolon tiedostaminen on olennaista hengelliselle elämällä.

Edellä mainitut yksinkertaiset tavat (oikea asenne ja kestävyys; joidenkin lyhyiden rukousten ottaminen osaksi päivää; Jumalan läsnäolon muistaminen) ovat helppo tapa aloittaa. Aloittelijan virheet ovat usein samanlaisia rukouksessa ja kuntosalilla: yrittää liian paljon liian nopeasti. Parempi on aloittaa sopivalla määrällä ja edetä pieni pala kerrallaan.

Edellä kuvatut perusasiat ovat niin helppo tapa päästä eteenpäin, että pian huomaa yllätyksekseen, että rukous on osa päivää.

Sitten vain aloittamaan. Kun elämään kehittyy rukouksen tapa, kaikki muu elämässä alkaa rakentua Jumalan rakastamisen ympärille. Ihminen alkaa kaipaamaan hänen yhteyteensä. Sen jälkeen on helppoa löytää joitain minuutteja ollakseen hiljaa Herran edessä.

Rukous on elinehto uudelle elämälle Kristuksessa. Harjoita sitä!

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close