Kommentti Ylen uutiseen seurakunnasta

Yle uutisoi tänään siitä, että seurakunnan tilaisuuteen 5.3. osallistuneella on havaittu koronavirustartunta. Seuraavassa kommentti uutiseen.

Omaisia oli ohjeistettu

Kyseessä oli hautajaistilaisuus, jossa vainaja oli seurakunnan jäsen. Vainajalla oli tietojeni mukaan useita lapsia. Vainajan lähiomaiset eivät kuuluneet katoliseen kirkkoon eivätkä myöskään seurakuntaan. Tämän vuoksi tilaisuuden järjestämiseksi heidän oman yhteisönsä pastori oli yhteydessä seurakuntaan. Koronatilanteen ja -rajoitusten vuoksi omaisille pyydettiin välittämään tieto, että muistotilaisuus peruutetaan ja vain lähiomaisten toivotaan osallistuvan hautajaisiin. Ilmoitettiin, että hautaanlaskemiseen hautausmaalla voivat osallistua kaikki, koska oletettiin, että tällöin on mahdollista noudattaa turvavälejä.

Hautajaiset vietti seurakunnan ulkopuolinen, vainajan kanssa samasta maasta oleva pappi. Tilaisuutta edeltävänä iltana hän oli tavannut omaisia ja ohjeistanut näitä siitä, että turvavälejä tulee noudattaa tilaisuudessa ja maskeja käyttää. Kyseinen pappi ei osannut ennakolta arvioida saapuvien vieraiden määrää, mutta totesi, että heitä saattaisi tulla paljonkin.

Tilaisuuden keskeyttämistä harkittiin

Turvavälit tilaisuudessa koskevat perhekuntia – esimerkiksi isä, äiti ja kaksi lasta saavat luonnollisesti istua hautajaisissa lähekkäin. Tilaisuuteen saapui huomattavasti enemmän ihmisiä kuin oli seurakunnan puolelta toivottu. Kesken messua osaa ihmisistä pyydettiin turvallisuussyistä poistumaan ja tilaisuuden keskeyttämistä harkittiin. Koska kuitenkin hautajaisten aikana oli mahdotonta tietää, ketkä todella muodostavat perhekuntia tai ketkä todella ovat lähiomaisia, koska suurin osa ihmisistä kuitenkin oli jo käytännössä ollut lähikontaktissa toistensa kanssa ja kyseessä olivat hautajaiset, tilaisuuden sallittiin jatkua.

Annettuja ohjeita laiminlyötiin

Kuten Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén Ylen haastattelussa toteaa, oli kyseessä räikeä piittaamattomuus ohjeista. Tilaisuus osoittaa, ettei luottamusta ohjeiden noudattamisesta voida jatkossa osoittaa seurakunnan tiloihin saapuville tuntemattomille ryhmille.

Samalla seurakunnan kirkkoherrana kiitän kaikkia varsinaisia seurakunnan jäseniä siitä, että hiippakunnan uusien ohjeiden noudattaminen on näkynyt seurakunnan tavallisissa tilaisuuksissa. Seurakunnan edustajana korostan edelleen sitä, että tilaisuuksissa on ohjeeksi saatuja turvavälejä noudatettava sekä maskin käyttö on pakollista.

Tuomas Nyyssölä,

kirkkoherra, Pyhän Ursulan seurakunta

tarkennus 13:09: lähiomaisista ne, jotka ovat kirjoittajan tiedossa, eivät kuulu kyseiseen seurakuntaan tai katoliseen kirkkoon – mahdollisesti osa lähiomaisista kuuluu.

tarkennus 20.3. 11:28: tarkennus sanamuotoon (pro: voivat osallistua): vain lähiomaisten toivotaan osallistuvan hautajaisiin. Lisättiin seuraava lause: Ilmoitettiin, että hautaanlaskemiseen hautausmaalla voivat osallistua kaikki, koska oletettiin, että tällöin on mahdollista noudattaa turvavälejä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close