Muutoksia seurakunnan ohjelmassa

Pyhän Ursulan seurakunnan ohjelma muuttuu 18.3. 2020 alkaen. Muutokset ovat voimassa toistaiseksi.

Seurakunnassa noudatetaan hallituksen ja hiippakunnan ohjeita. Se tarkoittaa, ettei julkisia messuja toistaiseksi vietetä. Myöskään Lappeenrannassa, Lahdessa ja Kotkassa ei toistaiseksi ole messuja kuten ei myöskään katekeesia. Tällä pyritään hillitsemään viruksen leviämistä.

Yksityisiä messuja sen sijaan vietetään päivittäin. Niissä ei jaeta kommuuniota, ellei tähän ole erityisen painavaa syytä. Näiden messujen ajankohdat eivät ole tiukasti sidottuja tavalliseen aikatauluun.

Kirkon ovet pysyvät auki niille, jotka haluavat tulla rukoilemaan. Myös parannuksen sakramentti on mahdollista ottaa vastaan. Yksityisiä tapaamisia papin kanssa voidaan tarvittaessa järjestää.

Hiippakunnan asianhoitaja on pandemian vuoksi antanut toistaiseksi voimassa olevan yleisen vapautuksen velvollisuudesta osallistua sunnuntaimessuihin. Käsky osallistua messuihin sunnuntaisin ja pyhäpäivisin on niin sanottu kirkon käsky. Siksi kirkko voi joissain tapauksissa vapauttaa siitä. Vapautuksen voi antaa oma kirkkoherra oman seurakuntansa osalta ja piispa tai asianhoitaja yleisemmin.

Vapautus ei tarkoita, etteikö pyhä messu liittyisi pyhäpäivän pyhittämiseen luonteensa puolesta oleellisesti. ”Messuvelvollisuudesta” vapauttaminen ei myöskään tarkoita vapautta olla pyhittämättä lepopäivää ylipäänsä, sillä tämä velvollisuus nousee kymmenestä käskystä. Poikkeuksellinen vapautus sunnuntaimessuihin osallistumisesta on voimassa sillä ehdolla, että katolilaiset pyhittävät lepopäivän rukoilemalla ja / tai seuraamalla hartaasti pyhää messua internetin välityksellä.

Miksi kirkossa vietetään messuja, vaikka ihmiset eivät voi ottaa vastaan kommuuniota?

Eukaristia on kirkon suurin aarre, jolla on kolme ulottuvuutta: messu-uhri, yhteysateria ja läsnäolo. Näistä yhteysateriaa ei voida tällä hetkellä ilman erityisjärjestelyjä nauttia. Messu-uhri ja Kristuksen läsnäolo kuitenkin pysyvät.

Kirkon historiassa on ollut aikoja, jolloin kommuunio otettiin vastaan vain harvoin

Messu-uhrista kirkko opettaa, että ”ristin uhri ja eukaristinen uhri ovat yksi ainoa uhri. Uhrilahja ja uhraaja ovat sama, vain uhraamisen muoto on erilainen: ristillä verinen, eukaristiassa veretön”. Eukaristiassa uskovat voivat yhdistää ylistyksensä, elämänsä, kärsimyksensä, rukouksensa ja työnsä Kristuksen uhriin. Näin voi tehdä, vaikka ei yhteysateriaa voisi nauttiakaan. ”Uhrina eukaristia kannetaan sen lisäksi kaikkien elävien ja kuolleiden uskovien puolesta, sovituksena kaikkien ihmisten syntien puolesta sekä hengellisten ja ajallisten lahjojen saamiseksi Jumalalta” (Kompendium, 280&281).

Poikkeustilan päätyttyä seurakunta palaa tavalliseen ohjelmaansa.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close