Viisi pyhimystä

Paaston ja pääsiäisen alun jälkeen vietetään peräti viiden pyhimyksen juhlaa perättäisinä päivinä.

Tiistaina 28.4. vietetään pyhän Louis Marie Grignion de Montfortin (1673-1716) muistopäivää. Tämä pyhä pappi muistetaan erityisesti Neitsyt Maria -hartautta käsittelevästä kirjastaan, joka englanniksi on ilmestynyt nimellä True Devotion to Mary.

Keskiviikkona 29.4. vietetään pyhän Katariina Sienalaisen (1347-1380) juhlaa. Pyhä Katariina oli mystikko ja hengellinen kirjoittaja. Pyhän Birgitan aikalaisena hän vaikutti paaveihin kirkolle vaikeina vuosikymmeninä. Ruton aikana hän työskenteli ahkerasti sairaiden hyväksi. Myöhemmin pyhä Katariina julistettiin kirkonopettajaksi. Hän on yksi Euroopan suojeluspyhimyksistä. Katariinan teos Dialogi Jumalan kaitselmuksesta on ilmestynyt suomeksi.

Torstaina 30.4. vietetään pyhän paavi Pius V:n (1504-1572) muistopäivää. Hän oli paavi, joka uudisti kirkkoa kohottamalla papiston ja kansan hengellistä ja siveellistä tasoa. Pius valvoi Trenton kirkolliskokouksen päätösten toteuttamista ja huolehti roomalaisen messukirjan (Missale Romanum) julkaisemisesta. Tämä messukirja säilyi vuosisatoja lähes muuttumattomana. Paavi Piuksen aikaan kirkko sai myös voiton muslimivalloittajista Lepanton meritaistelussa. Suomeksi on julkaistu Trenton kirkolliskokouksen päätökset (Tridentinum). Perjantaisin seurakunnalla on normaalina aikana vietetty messua Missale Romanumin vuoden 1962 laitoksen mukaan.

Perjantaina 1.5. vietetään pyhän Joosef työläisen muistoa. Toukokuun 1. päivästä oli muodostunut kommunistien edistämä ”vappu”. Vuonna 1955 paavi Pius XII asetti sen pyhän Joosefin muistopäiväksi. Tällöin muistetaan inhimillisen työn arvoa. ”Työllään ihminen osallistuu luomistyöhön. Kristukseen yhdistyneenä työ voi vaikuttaa myös lunastavasti” (Katekismus, 2460).

Lauantaina 2.5. vietetään pyhän Athanasiuksen (295-373) muistopäivää. Athanasius on vanhan kirkon tärkeimpiä kirkonopettajia. Hän puolusti kirkon oppia Pyhästä Kolminaisuudesta ja Kristuksen luonnosta areiolaisen harhaopin aikana. Tämä ajoi hänet maanpakoon useita kertoja. Pyhän Athanasiuksen mukaan nimetty uskontunnustus on yksi tunnetuimmista.

Kunakin päivänä (seurakunnalla) vietetään kyseisen pyhän messu.

Jumala on valmiimpi antamaan anteeksi kuin me olemme tekemään syntiä” (Pyhä Katariina Sienalainen, kertoman mukaan)

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close